(Ne)osobní záložky?


Skupina odpůrců e-knih argumentuje mimo jiné i tím, že čtení e-papíru postrádá nejen příznačnou romantiku listování, ale i možnost umístit do knihy vlastní záložku. Co jsou ale v dnešní době ony osobní záložky? 

Většinou zažloutlé účtenky, které často objevujeme po bývalých majitelích v knížce, kterou jsme ulovili v antikvariátu, v lepším případě pohlednice z cest. Leckdy leták, který jsme vylovili ve schránce na dopisy, protože krom výpisů ze spořitelny nám stejně nic jiného nechodí, popřípadě program divadla na příští měsíc, ze kterého se stal měsíc dávno předminulý, neb jsme si z nepřeberné nabídky nestačili vybrat a taky ztratili přehled o jeho aktuálnosti. Nutno dodat, že nám program divadla alespoň krátí chvíle v době, kdy se četba mění v nesnesitelně nudnou a my přesto odhodlaní knihu dočíst, můžeme alespoň lustrovat nabídku v mezičase a vzdychat nad tím, co cenného jsme ztratili.

Když už jste pochytili jakýsi výtvarný talent, můžete téma záložka oživit, darovat ji jako osobitý dárek a v skrytu duše doufat, že ji příjemce nezaloží mezi hromady papírů na psacím stole; nu což, alespoň by dostála svému jménu. Horší variantou je pak koš na papír. Což je pořád lepší varianta varianty směsného odpadu. Ale pokud jste si z obdarování odnesli alespoň dobrý pocit, kdo by řešil hromadu smetí...

Sama mívám záložky různě po škatulích, popřípadě je po letech nacházím v literatuře, která by se dnes skrývala pod hashtagem #nekdysitomoznaprectu. Ale preferenčně jsem se zapomněla v éře těch plastových a papírových. Předmětné popřípadě magnetické záložky ve mně akorát vzbuzovaly neblahý pocit, že jimi pouze ničím knihu, pářu stránky a podobně, (což ovšem nebude předmětem samým, ale mou pověstnou nešikovností.)

Taky mi častokrát při pohledu na knihovnu naskočí věta, že její obsah vypovídá o stavu jejího majitele. No, když se dívám na směs rozličných záložek, říkám si, jestli by v tomto případě neměli držet v této oblasti prvenství. 

Inu, uznejte sami: 

Autoři fotek: Fler.cz (Bookmarkslovers, Bookmark Friend, Mishule), Mafiko.cz a Bestdarky.cz  

Komentáře

Oblíbené příspěvky