Příhodný čas na literární procházku. Kudy se vydat?


Jestli se chcete vydat po stopách autorů, či míst, na které jste narazili při svých nočních výpravách za beletrií pod blikající lampičkou, právě jste si zahráli na detektiva, a to dokonce úspěšného – neboť o nich na tomto blogu bude ještě řeč. Pokud vás ovšem zajímají spíše organizované výlety za literaturou, nabízím pár tipů:

Po českých hospodách
„Víte, kde poprvé přidali rybičku do pivního sýra? A ve sklepě které hospody straší Bondyho Smrťounek? Víte, odkud se vracel Vladimír Boudník oné noci, kdy spáchal sebevraždu?“ V současné době funguje pražská literární procházka Básníci a hospody – komentovaná procházka Malou Stranou s básníky Bogdanem Trojakem a Petrem Stančíkem, která má i svou stejně úspěšnou facebookovou událost. 

Úspěšné antré procházek proběhlo 9. března 2016 a jejich autoři plánují repete. Startuje se v hospodě U Černého Vola na Loretánském náměstí.

Přítel světa Franz Werfel
Každoročně se v přednáškovém sále Rakouského kulturního fóra v Praze na Jungmannově náměstí koná literární výlet věnovaný Franzi Werfelovi, konkrétněji připomínce jeho úmrtí, tudíž v květnovém termínu. Pořadatelem výletu je básník a filozof Eugen Brikcius. Trasa bývá následující – Rakouské kulturní fórum, kde se promítá krátký film – dále Literární kavárna Řetězová – Vojenské historické muzeum – Žižkovská radnice – terasa kavárny Lucerna, přičemž účastníci spatří část dramoletu, jehož scénáristy jsou Eugen a Zuzana Brikciusovi) a poslechnou si i úryvky z vybraného románu Franze Werfela.

Projekt Liliputování
Studentky z kabinetu knihovnictví na Masarykově univerzitě pořádají literární procházky po Brně a jeho okolí. Vydat se s nimi můžete například hned na několik tematických výletů, ku příkladu: Po stopách Jiřího Mahena, S Petrem Bezručem po Slezku, nebo se vydáte objevovat Tajemství Mrštíkovic Heleny. Více informací se dozvíte na jejich webu.

Turistika.cz
Při troše šikovnosti, tudíž po zadání klíčových hesel, jakými jsou například: „Po stopách básníka XY“ narazíte na tematické mapy. Ovšem udělat si představu o určitých místech si musí udělat každý sám.

………………………………………………………………………………………………………….....................................

Spousta diskutérů se na webových stránkách doslova pídí po možnosti organizovaných zájezdů, stejně jako tak činí jejich přátelé, milovníci výtvarného umění. Podle informací Národní knihovny z rubriky Ptejte se knihoven aktuálních k datu 2013, je zřejmé, že je literární turistika, jak se říká lidově, doposud v plenkách: „Bohužel nemáme téměř žádné informace o tom, že by existovala nějaká sdružení, která by se zabývala výhradně literární turistikou. Je ale nejspíš větší množství spolků, které pořádají i zájezdy a na svých cestách navštěvují  místa, spojená např. s literárními postavami nebo autory literárních děl.“


Program literárních zájezdů nabízel v české kotlině například Literární klub Olomouc, ten však zanikl roku 2012. 

Pokud jste narazili na pravidelné literární procházky krajinou, které nejsou uvedené v seznamu, neváhejte mi o nich napsat. Napíšeme o nich samostatný článek. 

Na obrázku výše: Johan Krouthen - Tři ženy při čtení v letní krajině / Zdroj: Obrazynaplatne.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky