Nevíte kam o víkendu? Navštivte impozatní sál ilustrátorů v Písku



Leckdy by se mohlo zdát, že milovníci tradičních českých pohádek jsou na tom o poznání lépe, než milovníci klasické literatury, alespoň co se míst, které se nějakým způsobem dotýkají literatury týče. No uznejte: Rumcajsova stezka z Mladějova do Jičína, tematické výstavy a v sále písecké Sladovny umístěná stálá expozice věnovaná českým ilustrátorům dětských knih.

Objekt staré Sladovny v historické části města Písku vznikl jako unikátní kulturní prostor v roce 2009, kdy otevřel obě své stálé expozice. Nutno dodat "naštěstí", protože většina místních by si namísto zrekonstruované budovy přála raději kryté parkoviště. Jejich prosby však nebyly vyslyšeny a tak vznikly zajímavé prostory s poetickými názvy jakými jsou například Vysoké a Nízké trámy, které slouží na prvním místě pro výstavní expozice, na místě druhém se občas promění v interaktivní hernu pro nejmenší. 

Neméně poetický je také text, kterým město Písek na svých oficiálních stránkách osvětluje historii písecké Sladovny, dovolím si citovat:

"Od svého vzniku bylo město Písek nadáno také právem várečným. Měšťané měli dovoleno vařit a čepovat pivo. Zprvu si ho téměř každý vařil ve svém domě sám, ale později se majitelé domů sdružili a vytvořili společnost nazvanou Právovárečné měšťanstvo. V té době ale již stál pivovar v jižní části hradu, kde ho nechal vybudovat zástavní majitel města Martin de Hoeff Huerta kolem roku 1625. Právovárečné měšťanstvo počalo tento pivovar využívat, zmodernizovalo ho a rozšířilo. Když se v roce 1860 zřítila poslední ze tří věží bývalého hradu, využili právovárečníci uvolněného prostoru, získali další pozemky a vystavěli rozlehlou budovu sladovny. 

Základní kámen byl položen 5. července 1862 a stavba trvala dva roky. O dvě desetiletí později byl pivovar z hradu přenesen na jiné místo, původní sladovna však byla dále v provozu, a to i po zrušení pivovaru v roce 1952. Ještě v roce 1970 se zde pro protivínský pivovar vyrobilo více než tisíc tun sladu, ale po třech letech byl provoz definitivně uzavřen. Budova byla nejprve využita jako sklad textilu a později se pro ni dlouho hledalo uplatnění. V roce 1995 sladovnu převzalo město Písek, rekonstrukce a opravy první části byly dokončeny na podzim roku 2007."


Tedy konec exkurzu – místo pro milovníky zlatého moku, pivovarníky a skladníky vystřídaly dvě stálé výtvarně zaměřené expozice. První z nich se nachází právě v již zmíněném sálu ilustrátorů a jmenuje se Po stopách ilustrace, druhá, dá se říci doprovodná výstava, mapuje život a dílo píseckého rodáka Radka Pilaře, který stojí za podobou postaviček Čtvrtkových pohádek – výše zmíněného Rumcajse a také Večerníčka.

Momentálně lze ve Sladovně absolvovat dokonce tři interaktivní výstavy, první z nich je tzv. Tiskařiště"Několik samostatných stanovišť nabízí dětem i dospělým možnost, na vlastní kůži si vyzkoušet nejrůznější způsoby a formy tisku, dozvědět se něco z historie či se vcítit do postavy vynálezce knihtisku Johannese Gutenberga. Největším lákadlem expozice, v níž prim hraje tiskařská barva, bude speciální místnost, kde neplatí pravidla a tisknout se může na cokoli a kamkoli," píše se na stránkách galerie. 

Další interaktivní výstava nese název Loutková akademie a nabídne hravé prostředí, které kurátoři vytvořili na základě zapůjčených loutek a marionet pěti renomovaných divadel. Poslední interaktivní výstavou je pak výstava Snivci, mágové a motýli, která volně navazuje na úspěšnou výstavu Play Petra Nikla v pražské galerii Mánes.

Fotky jsou převzaty z oficiálních webových stránek písecké Sladovny / Sladovna.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky